Image
dubbelhoofd
De actief geweldloze weg

Vredesspiritualiteit geeft gestalte aan de actief geweldloze boodschap van Jezus, geïnspireerd op de Bergrede. Maar ze vindt ook inspiratie in begeesterende verhalen, personen en filosofieën zoals die van Martin Luther King, Hannah Arendt, Jean & Hildegard Goss-Mayr, Levinas …  En de vele duizenden die timmeren aan een veilige en inclusieve weg.  

 

De Rol van Pax Christi

Vredesspiritualiteit vormt binnen Pax Christi een rode draad. Onze strijd voor vrede, rechtvaardigheid en verzoening loopt via christelijke en humane waarden. Vredesspiritualiteit verdiept deze waarden en maakt ze tastbaar. 

Ze ondersteunt verandering door de medewerkers, vrijwilligers en andere medestanders van Pax Christi. Het stelt ons in staat om delen van onszelf ten goede te veranderen als belangrijk stap om onze omgeving en zelf de wereld te veranderen. Stilstaan om sterker te gaan.

Ze creëert mee de grassroots-beweging die nodig is en treedt met open blik naar buiten, op zoek naar een breder draagvlak, bouwt aan initiatieven tot dialoog en een nieuwe (politieke) vredesethiek... Ze gaat voluit voor verbinding.

Image

Bénédicte Kusendila

Agenda

13/12/2023
Brussel - Begijnhofplein
Kom naar de vredesceremonie bij aankomst van het Vredeslicht uit Bethlehem en neem zelf het vuur als kaarsje mee. Plaats van afspraak: kerk van de Begijnhofgemeenschap in Brussel (House of Compassion).

Nieuws

Aankondiging
Nooit eerder klonk de roep om vrede zo luid. Jong en oud komen op straat, tekenen verzet aan of laten zich op sociale media horen: Leiders, neem uw verantwoordelijkheid en stop deze waanzin .
Aankondiging
Op 11 november herdenken we in België de Wapenstilstand van 1918. Huidige oorlogen vragen ook om een wapenstilstand. Gebruik deze teksten om een betekenisvolle viering of bezinning te houden, met oog voor de actualiteit.
Vandaag is het de Wereldwijde Oecumenische Dag voor het Gebed van Vrede. Dankzij aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, bieden wij u dit gebed aan voor vrede voor Palestijnen en Israëli's.

Webinars

Op 1 maart 2023 organiseerde Pax Christi Vlaanderen samen met het Centrum voor Vredesethiek en de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen een studiedag over 'Kleine goedheid en politieke liefde'. Herbekijk hier het tweede deel van de studiedag.
Op 1 maart 2023 organiseerde Pax Christi Vlaanderen samen met het Centrum voor Vredesethiek en de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen een studiedag over 'Kleine goedheid en politieke liefde'. Herbekijk hier het eerste deel van de studiedag.
Over de kwetsbaarheid van vredesethiek in en na coronatijden.