Image
Hoelang nog voor de bom barst?

Sinds de oorlog in Oekraïne vliegen de dreigementen over kernwapens ons weer openlijk om de oren. Deze massavernietigingswapens veroorzaken een gruwel die met niets te vergelijken is. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden Hiroshima en Nagasaki met de grond gelijk gemaakt. In deze Japanse steden vielen er op slag 210 000 doden. Zelfs na 80 jaar zijn de gevolgen voor gezondheid, milieu en samenleving nog steeds pijnlijk zichtbaar.

Op dit moment hebben 9 landen ongeveer 13.000 kernkoppen in handen. Enkele grote wereldleiders zitten aan de knoppen. Verdere ontwapening is gestopt. Toch brengt het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens daar sinds 2017 verandering in.

De rol van Pax Christi

Wist je dat ook in ons land kernwapens liggen? Ze zijn van de VS, maar Belgische piloten moeten deze massavernietigingswapens inzetten. Als NAVO-lid maakt ons land deel uit van een nucleaire alliantie. Ondanks de gekende gevolgen voor mens en milieu gaan jaarlijks nog steeds miljarden euro's naar kernwapens. Ook Belgisch belastinggeld. 

Daarom werken we bij Pax Christi samen met beleidsmakers, experts, activisten, vrijwilligers en academici opdat ons land die kernwapens weghaalt en het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens ondertekent.

Pax Christi Vlaanderen is lid van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens en ook van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Nobelprijs voor de Vrede, 2017).

Wat is het VN verbodsverdrag op Kernwapens?

Wie is de Belgische Coalitie tegen Kernwapens?

Image

Naomi Zoka

Image
Actie aan kleine brogel
Word Vrijwilliger

Wil je graag bijdragen aan een veiligere wereld? Vind jij het abnormaal dat wapens die met één druk op een knop voor honderdduizenden doden kunnen zorgen, wapens die bovendien ook nog eens in België aanwezig zijn?

Agenda

21/04/2024
Kleine Brogel
Stop ontkenning van de democratie Sinds 1963 staan er in België Amerikaanse kernwapens. Zonder enig overleg met de bevolking worden worden deze kernwapens vervangen door nieuwe versies die sneller in te zetten zijn. Zowel in de jaren zestig of nu is er geen parlementair debat of publieke raadpleging. De Belgische regering maakt de beslissing om

Nieuws

Standpunt
In aanloop naar de federale en Europese verkiezingen van 9 juni 2024 stelde Pax Christi een memorandum op voor de thema's Veiligheid & Ontwapening, Oekraïne Rusland en Israël Palestina.
Aankondiging
Artikel
Vanaf 26 januari kan je op de Universiteit van Antwerpen je kennis over kernwapens bijspijkeren door even langs te lopen in de tentoonstellingsruimte aan de Stadscampus bibliotheek. Deze expo beantwoordt pertinente vragen die bestaan over deze ...
Artikel
Op 22 januari vierden we de 3de verjaardag van de inwerkingtreding van het Verdrag Inzake het Verbod op Kernwapens. Op deze historische dag in 2021 hebben 50 staten een belangrijke stap gezet om een einde te maken aan de mondiale kernwapendreiging ...

Webinars

Wat zijn de standpunten en wegen vooruit voor het VN Verbodsverdrag op Kernwapens op de eerste Meeting of States Parties? Gesprek tussen experten en beleidsmakers.