Image
oproep mars antisemitisme

Nationale mars tegen antisemitisme

L’Union des Progressistes Juifs de Belgique, Een Andere Joodse Stem en Shabbes 24/7 roepen op om deel te nemen aan de Nationale Mars tegen Antisemitisme. Pax Christi Vlaanderen sluit zich daar graag bij aan.

Op zondag 10 december 2023, de Internationale Dag van de Mensenrechten, vindt deze Nationale Mars tegen Antisemitisme plaats, een datum die al onze aandacht verdient. Om het antisemitisme aan te kaarten en te helpen indijken roept ook Pax Christi Vlaanderen op om mee te stappen.

Uit de oproep van de UPJB, EAJS en Shabbes 24/7 citeren we de volgende tekst om aan te tonen hoe nodig en actueel deze mars is:

"Antisemitisme is een ondraaglijk pijnlijk deel van het verleden en heden van onze gemeenschap. Onze families hebben een lange geschiedenis van vervolging en geweld tegen de Joden meegemaakt, bestaande uit verboden, plunderingen, pogroms, verdrijvingen en zelfs Judeocide. We stoppen nooit met het bestuderen, nadenken over en doorgeven van deze lange geschiedenis, en we nemen het huidige antisemitisme, dat de veiligheid en rust van Joden over de hele wereld in gevaar brengt, serieus.

We maken ons zorgen over de schending van vijfentachtig Joodse graven in Marcinelle en de toename van antisemitische daden en retoriek in België en Europa. Laten we duidelijk zijn: we bestrijden antisemitisme in al zijn vormen. We veroordelen het, ook wanneer het beweert plaats te vinden in de verschrikkelijke context van het Midden-Oosten en zich voordoet als kritiek op het zionisme of het beleid van Israël, om haat tegen alle Joden te verspreiden.

We zijn er ons echter van bewust dat de strijd tegen het antisemitisme nu op grote schaal wordt misbruikt. Wij veroordelen deze instrumentalisering voor racistische en islamofobe doeleinden ten zeerste. In de afgelopen weken heeft een misselijkmakend deuntje van extreemrechts zich gevaarlijk verspreid, waarbij de geschiedenis van het Joodse trauma wordt gemanipuleerd om andere gemeenschappen te ontmenselijken. Laten we duidelijk zijn: vandaag, net als in het verleden, protesteren we tegen de doelbewuste strategie van Israël en zijn onvoorwaardelijke aanhangers om antisemitisme te associëren met kritiek op het koloniale beleid van zijn regering om stemmen in solidariteit met het Palestijnse volk het zwijgen op te leggen.

Hoe kunnen we een standpunt innemen in dit mijnenveld? Voor ons kan het antwoord alleen maar collectief zijn. Onze strijd tegen antisemitisme kan niet los worden gezien van de strijd tegen alle vormen van racisme. En wij claimen dit als Joodse en progressieve verenigingen.

Voor ons is de Joodse identiteit een bron van wijsheid die ons leert de wereld te herstellen, alle vormen van overheersing in twijfel te trekken, onderdrukten te verdedigen tegen de onderdrukker en de waarden van respect en sociale rechtvaardigheid hoog in het vaandel te houden. Er kan geen vreedzaam leven zijn zonder rechtvaardigheid en gelijkheid.  Het zijn onze herinneringen die geschonden worden, maar het zijn alle levens die verdedigd moeten worden.

« Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren » (Universele Verklaring van de Rechten van de Mens).

Daarom zullen we op 10 december protesteren tegen antisemitisme en alle vormen van racisme."

Startdatum
Einddatum
Adres

Kapellemarkt
1000 Brussel
België